Пазарът на дървесина у нас е в подем, а търсенето е революционно 15.10 | 18:44

Перспективата пред горските стопанства е много добра, заради нарастващия пазар

От Ивелина Георгиева

Пазарът на дървесина в България е в подем, а търсенето е революционно. Това каза инж. Юри Миков, директор на Северозападно държавно горско предприятие.

По думите му браншът не може да отговори на търсенето на пазара.

Прирастът на гората годишно е 14 милиона кубика, а реално у нас се добиват 7 кубика, посочи той. Нормалното е да се добива около 80%, а ние добиваме едва 50%.

"Тепърва имаме да добиваме много дървесина. Това, което ни дава гората, не можем да го вземем", коментира инж. Миков.

Перспективата пред държавните горски стопанства е много добра заради нарастващия пазар на дървесина, особено заради развитието на възобновяемите енергийни източници, производството на пелети, на биомаса и строежа на нови мощности.

Миков подчерта, че държавните горски стопанства срещат проблеми с работната ръка и техниката в горите. В тази връзка средствата, които им се отпускат ще отидат първо за инфраструктура, след това за техника и кадри.

Новият закон за горите е изключително либерален и добър, коментира инж. Миков. По думите му преди законът да влезе в сила горските стопанства, освен всички данъци, са плащали и тарифна такса за всеки добит кубик дървесина.

"Това може да се сравни с акциза за горивата", подчерта той.

Сега вече всичко това е премахнато и на държавните горски стопанства е предоставен един ресурс за управление, който, ако се управлява добре, предприятието може да е на печалба, смята Юри Миков.

Увеличава се населението и бройката на хората, които се отопляват с дървесина, защото все още тя е най-евтиният източник на топлина в сравнение с конвенционалните горива, въглища и други, заяви инж. Любчо Тричков, директор на дирекция "Проекти и международни дейности" към Изпълнителната агенция по горите.

Изпълнителната агенция по горите успешно реализира Проект за подпомагане на реформата в горския сектор и обучения за новите отговорности.

Проектът подпомогна, както очертаването на визията за новия горски сектор и всичко свързани с него, така и конкретната техническа подкрепа за довършване на самия закон за горите.

Извършена е техническа помощ, свързана с анализа на състоянието на сектора, и са подготвени предложения за бизнес модели на новите държавни горски предприятия, поясни Любчо Тричков.

Проектът е на стойност 430 хил. щатски долара и е финансиран безвъзмездно от Фонда за институционално развитие на Световната банка.

Най-четени