Пазарът на недвижими имоти „ще се събуди“ догодина 20.12 | 17:51

Повече хора ще купуват жилища с цел инвестиция

От Десислава Маданска

С около 10% ще се повиши активността на пазара на жилища през следващата година. Основните купувачи ще са хора със стабилни доходи и спестени пари в брой. Това става ясно от прогноза на компания за недвижими имоти, информира БТА.

Според брокерите е твърде възможно цените на имотите да преустановят спада си, което ще активизира купувачите.

Очакванията са някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в  търсените квартали ще повишат цените си. Данните на компанията показват, че на пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока. 

Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации.

Прогнозите на брокерите са за покачване на средната цена при сключване на сделка да се покачи от около 50 000 евро на 55 000 – 60 000 евро.

Очаква се и повече хора да купуват жилища с цел инвестиция. Ако към момента с тази цел имот придобиват около 9% от хората, то догодина техният дял може да достигне 15%, смятат от компанията.

Брокерите прогнозират и активизиране при пазара на наемите. Промени при средните цени обаче не се очакват. Около 500 лв. ще струва месечно апартамент с квадратура от около  60-70 кв. м на комуникативна локация.  

Водещи

Най-четени