Пазарът на нови жилищни кредити остава стабилен 01.11 | 15:11

През третото тримесечие на 2013 г. се наблюдава нарастване на броя усвоени кредити

От Елица Елефтерова

Независимо от по-слабата активност през летните месеци пазарът на нови жилищни кредити в страната остава стабилен. Това се посочва в обзорен тримесечен доклад на Пощенска банка.

Има ръст в търсенето на жилищни кредити от 35% на годишна база. София, Варна, Пловдив, Бургас и другите областни градове остават най-активните населени места по отношение на жилищния пазар и жилищно кредитиране.

През третото тримесечие на 2013 г. се наблюдава нарастване на броя усвоени кредити за закупуване на имоти в гр. Пловдив, които вече достигат 5.9% от всички усвоени кредити в страната.

През летния сезон Пловдив измества Варна и Бургас и се нарежда на второ място след столицата по брой усвоени кредити. Това се илюстрира и от общото за страната нарастване на продажбите на имоти през третото тримесечие, което по данни на Националната агенция по вписванията достигна 7% на годишна база.

Същевременно нивата на лихвените проценти по жилищните кредити според БНБ паднаха под нивата отпреди кризата, а тенденцията за постепенен спад на годишния процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове се запазва.

По данни на Българска народна банка (БНБ) през септември 2013 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява с 0.44 пр.п. до 6.63%, а по жилищните кредити в евро се увеличава с 0.04 пр.п. до 7.47%.

През септември 2013 г. спрямо август 2013 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява с 0.19 пр.п., а по жилищните кредити в евро нараства с 0.15 пр.п.

Повече за имотните кредити четете в Econ.bg

 

Водещи

Най-четени