Пазарът на офиси се възстановява 03.02 | 11:58

Обемът на наетите бизнес площи с най-високо ниво от 5 години насам

От Десислава Маданска

Общият обем на наетите бизнес площи в София достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам и за първи път за последните пет години надхвърли 100 000 квадратни метра. Това става ясно от данните на международна консултантска компания, специализирана в сферата на бизнес имотите.

Стойността на покупките на имоти с инвестиционна цел също се е увеличила до 56 млн. евро, макар че броят на сделките е бил ограничен.

Брокерите отчитат, че основният обем от пазара през миналата година е осигурен от продажбите на активи поради свръхзадлъжнялост на собственика, информира БТА.

Сред купувачите са преобладавали местните инвеститори.

През 2013 г. в София са били въведени в експлоатация нови офис сгради с 34 000 кв. м площ, което е най-малко от 2006 г. насам. Обемът на усвоените площи е нараснал с 12,2% в сравнение с 2012 г. до 108 300 кв. м. Основният принос за растежа с 41% дял от усвоените площи за годината се дължи на аутсорсинг секторът и бързо развиващи се местни ИТ фирми.

От компанията отчитат повишаване на наемите на бизнес площи заради по-малкото свободни площи на най-предпочитаните от международните наематели локации. Към края на годината те достигнаха двуцифрени нива от 10-12 евро за квадрат.

Търговските вериги и доставчиците на логистични услуги отново са започнали да търсят складови площи в София и околностите й, а производителите на автомобилни компоненти и електрооборудване - да строят или наемат в големите градове в страната. 

Водещи

Най-четени