Пазят с камери жп гари от съмнителни багажи 27.05 | 13:59

Видеонаблюдение ще бъде поставено на 10 спирки

От Десислава Маданска

Десет гари ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение. Това заяви Любомир Тодоров, ръководител "Класифицирана информация и вътрешна сигурност" в Национална компания "Железопътна инфраструктура", пред агенция "Фокус".

Той обясни, че камери ще бъдат монтирани както на по-натоварените жп гари, така и на граничните. Видеонаблюдение ще има на гарите в Кулата, Мездра, Видин, Стара Загора, Свиленград, Горна Оряховица, Русе, Русе-разпределителна, Шумен и Кардам. Тодоров обясни, че ще бъдат монтирани около 60 камери.

Уредите ще са съвременни, с висока резолюция, цветни и ще дават възможност да се разпознават лица, номера на превозни средства и други детайли.

"Сигналът за тях ще бъде изведен в районните управления на транспортна полиция. Фактически полицията денонощно ще наблюдава тези камери на монитори и когато видят лица със съмнително поведение, съмнително облекло, съмнителни багажи, изоставени такива, те ще имат възможност много бързо да уведомят своите патрули и постове по тези гари, за да могат да извършат необходимата проверка", каза Тодоров.

Водещи

Най-четени