Пак ни заливат с некачествен зарзават от съседни държави 13.07 | 09:31

Фермери искат държавата да се намеси срещу незаконния внос на плодове и зеленчуци

От iNews.bg

Българският пазар отново е залят с некачествени плодове и зеленчуци, внесени от чужбина. Голяма част от тези продукти попадат у нас незаконно. Освен, че подбиват цената на българското производство, те са и с лошо качество, от което потърпевши са купувачите. Затова фермерите у нас искат държавните институции да се намесят.

Според председателя на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013" Георги Кафтанов трябва да се въведат мита за вносната продукция от трети страни. По този начин ще се сложи бариера върху вноса на некачествена продукция, а ще спечели и бюджетът, обяснява той пред БНР. От думите му става ясно, че най-често импорт на некачествени плодове и зеленчуци има от Македония, Албания, Гърция, че дори и от Египет.

Мнението му подкрепя и директор "Контрол на качеството на плодовете и зеленчуците" в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) София Стаменова. Според нейните думи НАП традиционно контролира вноса с ТИР-ове, но не и този с малки бусове с товароносимост до 1 тон. Те пътуват редовно до съседните държави, купуват там залежала по складове и борси стока, която е на ниска цена, а на границата декларират, че плодовете и зеленчуците са за лична употреба. И така всеки ден. Според Стаменова оборотите на тези търговци не са малки, но явно е трудно да се установят.

Тя обяснява още, че от НАП имат готовност да се включат в проверките на БАБХ. Според нея най-лесно проблемът би могъл да се реши при добра координация между двете ведомства и Гранична полиция.

Водещи

Най-четени