Пак ревизии във футболни клубове 07.02 | 12:58

НАП ще проверява дали има дължими осигурителни вноски

От Нели Минчева

Националната агенция за приходите (НАП) ще извършва ревизии по аналогия за задължения за осигурителни вноски, съобщиха от агенцията.

Досега такива контролни действия се правеха само за данъчни задължения.

Новата възможност беше въведена с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети окончателно от Народното събрание през миналата седмица. Промяната засяга не всяка ревизия, а само случаите, в които не е подадена декларация, има данни за укрити приходи или доходи, респективно имуществото на лицето не съответства на декларираните доходи или в счетоводството са използвани фалшиви документи.

Ревизия при особен случай се възлага и когато при инспектираното лице липсва счетоводна отчетност или финансовите документи са унищожени, както и в случаите, в които фирмата не може да бъде открита на адреса си за кореспонденция.

Законовата промяна значително ще подобри възможностите за контрол върху некоректните работодатели, твърдят от Националната агенция за приходите и дават за пример ревизиите на четири футболни клуба, приключили с разкрити над 8 млн. лв. укрити данъци, основно данък върху доходите на физическите лица. 

Водещи

Най-четени