Парамов: Може да се докаже пред съда, че КТБ АД е фалирана умишлено 25.11 | 08:40

Искров да си търси адвокати, съветва икономистът

От iNews.bg

Вкарването на управителя на БНБ Иван Искров в затвора заради случая с КТБ АД няма да е трудно и е време той да започне да си търси адвокати. Това стана ясно от думите на икономиста Кольо Парамов пред TV7.  

Според него шефът на централната банката трябва да отиде зад решетките. Той изрази мнение, че няма да е трудно да се докаже категоричен умисъл за фалиране на финансовата институция от гуверньора на БНБ.

Парамов коментира, че големият въпрос, който всички подминават сега, е какво ще се случи, ако съдът каже, че лицензът на Корпоративна търговска банка е бил отнет неправомерно. Обратно решение не е предвидено като законова възможност. 

От думите му стана ясно, че в този случай страната ни я чакат тежки времена. Икономистът прогнозира, че ако магистратите решат, че лицензът е неправомерно отнет, тогава никой няма да може да защити България пред който и да е съд от исковете на акционерите.

Той изрази мнение, че те могат да достигнат 5,7 млрд. лв.

"Те, както и Фондът за гарантиране на влоговете, не могат да получат нищо, докато в КТБ АД не се назначи синдик. Това обаче не може да се случи, докато няма обявена несъстоятелност", коментира икономистът. 

Преди ден Софийският градски съд спря делото по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, след като фирма "Бромак" обжалва пред ВАС процедурата. 

"За хората с гарантираните влогове историята с КТБ АД приключи. В банковата система се налива свободен ресурс за 3,7 млрд. лв. За останалите обаче започва сериалът "Дързост и красота" и не може да се прогнозира колко време ще продължи", добави Парамов.

Сагата за тези хора можела да продължи до 5 години. Икономистът обясни, че първо трябва да се направи истински одит на финансовата институция 

Парамов смята, че изготвянето на международна експертиза може да отнеме около пет години.

"Ще гледаме тежък провлачен процес във Висшия административен съд. Несъстоятелността дълго ще бъде забавяна и квесторите, които изпълниха политиката на Искров да фалират банката, ще продължат да управляват КТБ АД", прогнозира той.

Хората с преференциални лихви или депозити над 100 хил. евро тепърва ще чакат развитие, защото ситуацията е безпрецедентна у нас. Цесиите също остават под въпрос, докато парламентът законово не реши въпроса.

Водещи

Най-четени