Париж стресна и Г-20! Световните лидери обмислят как да спрат достъпа на ИД до пари и технологии 16.11 | 12:27

Да се обърне внимание на черния пазар на нефт, който е ключът към финансирането на ИДИЛ, предвижда пакетът от финансови мерки

От iNews.bg

Г-20 ще призоват за серия от мерки - от по-добра координация и обмен на информация до спиране на финансиране и по-пълен подход в условията, пораждащи тероризма. Това ще бъдат посланията в изявление на световните лидери, посветено на глобалната терористична заплаха. Ще бъдат засегнати и затягането на граничния контрол и авиационната сигурност, съобщава Bloomberg. Агенцията се позовава на информация от две неназовани официални лица, запознати с проектотекста. Ще бъдат засегнати и затягането на граничния контрол и авиационната сигурност.

Г-20 ще настоява за по-бързо прилагане на Пакета финансови мерки /Financial Action Task Force, който включва:

- спиране на парични трансфери от индивидуални лица към групи като Ислямска държава,

- обръщане на внимание на черния пазар за петрол, който е ключът към финансирането на ИД.

- начините да попречат на терористите да използват технологии, комуникации и ресурси за организиране на терористични актове, включително по интернет.

Световните лидери обещаха да удвоят усилията си за спиране на помощта за терористичните организации, целейки тяхното финансиране и движението на международни екстремисти през граница след атентатите в Париж, отбелязва Bloomberg.

"Разтревожени сме от растящия поток чуждестранни терористи и заплахата за всички държави, включително страните на произход, транзит и дестинация", ще бъде записано в документа.

Двудневната среща в Анталия, на 600 км от границата със Сирия се провежда ден след серията от атентати в Париж, при които загинаха 129 души.

Обама и Путин се ръкуваха за пръв път след като Русия изпрати изтребители в Сирия в подкрепа на режима на Асад.

"Всички видяхме ужаса в Париж и съчувстваме на засегнатите", каза Путин в Анталия, добавяйки, че Русия винаги е готова "да обедини усилия за колективни действия срещу терористичната заплаха".

Г20 за пръв път се занимава с глобалния тероризъм след атентатите на 11 септември в САЩ с конкретни усилия да спре финансирането на терористи.

"Темата бе "изненадващо" пропусната от миналогодишната среща, чийто домакин бе Австралия, преди да се върне "в центъра на дневния ред" за Турция", каза Джон Къртън, директор на G20 Research Group в университета в Торонто в онлайн коментар, цитиран от Bloomberg.

Източник: bgonair.bg

Водещи

Най-четени