Парите за гръцките министерства и държавни агенции привършват 15.05 | 11:25

Всяко едно евро се отпуска след внимателен отчет

От Ивайло Ачев

Гръцкото финансово министерство е наложило забрана върху редица държавни разходи, за да бъдат осигурени средства, с които да бъдат плащани заплати и пенсии през юли, тъй като в хазната има пари до края на юни. 

Ведомството е разпоредило да се замразят плащанията на държавните доставчици, както и разходите за инвестиции и да се отпускат пари "с капкомер" на министерства и институции, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА. Очаква се забраната да донесе икономии в размер на 1,5 млрд. евро, за да бъдат платени с тях заплати и пенсии в края на следващия месец.

По време на вчерашната среща, на която се дискутираше новия гръцки кабинет, гръцкият президент Каролос Папуляс връчи на лидерите на най-големите политически партии в страната документ за състоянието на банките и финансите в държавата, представен му от премиера Лукас Пападимос. В него се акцентира върху вече изтънелите финансови възможности на Гърция и се отправя призив за незабавно възстановяване на  политическата стабилност.

Пред гръцкия телевизионен канал Мега правителственият говорител Панделис Капсис предупреди за  проблемите, пред които държавният апарат на страната щял да се изправи в следващите дни. Той каза, че при настоящата политическа нестабилност в Гърция и при вероятността за нови избори в страната притокът на пари от еврозоната и МВФ е спрял. Капсис пояснил, че за да може страната да получи следващите траншове от заемите, ще трябва те да бъдат предшествани от позитивна оценка на тройката външни кредитори.  Ръководителите на тройката обаче няма да дойдат в Атина, ако първо не бъде сформирано правителство, допълни говорителят.

По време на вчерашната среща на финансовите министри на страните-членки на еврозоната (Eurogroup) се чуха мнения, че Гърция може да напусне валутния съюз на ЕС без толкова големи сътресения, колкото щеше да има преди година. Позицията беше изказа от холандския финансов министър Ян Кеес де Ягер, който обясни, че Eurogroup вече е обмисляла възможностите при такъв вариант и има подготвени планове за реакция.

Водещи

Най-четени