Парламентът ратифицира споразумението за "Набуко" 22.05 | 16:05

Проектът е оценен на 7,9 млрд. евро

От Ивайло Ачев

Народното събрание ратифицира споразумението за подкрепа на проекта "Набуко". 

Споразумението за подкрепа на проекта е между България и "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" (Nabucco Gas Pipeline International) ГМБХ и "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД, предаде БТА.

Настоящото споразумение поставя правила за инвестирането в строителството, експлоатацията и използването на капацитета на тръбопроводната система "Набуко", определя и реда за решаване на евентуални спорове. 

Финансовата стратегия "Набуко" предвижда 30% собствен капитал и 70% финансиране чрез заеми. По първоначални разчети проектът е оценен на 7,9 млрд. евро.

Междуправителственото споразумение за оказване на политическа подкрепа, създаване и поддържане на благоприятни правни и регулаторни условия за осъществяване на проекта "Набуко", е подписано на 13 юли 2009 г. от България, Австрия, Унгария, Румъния и Турция. То е ратифицирано през 2010 г.

Парламентът ратифицира и изменението на Меморандума за разбирателство относно бъдещето на  Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, както и изменението по междуправителственото споразумение между България и Швейцария относно оказването на финансова помощ. 

Водещи

Най-четени