Парното и топлата вода може да поевтинеят заради цената на природния газ 25.03 | 11:19

От "Булгаргаз" обаче остро се противопоставиха на ниската цена предложена от ДКЕВР

От Елица Елефтерова

Цената на парното отопление и на топлата вода може да бъде намалена заради понижението на цената на природния газ. Това коментира Димитър Димитров — член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след днешното открито заседание. Комисията разгледа предложението на работна група на регулатора за цената на синьото гориво от 1 април.

Предложението на групата предвижда понижение на цената с 4,57%, докато от "Булгаргаз" бяха предложили в ценовото си заявление за второто тримесечие на тази година цена, по-ниска с 2,73%, съобщава БТА.

Ако цената на природния газ бъде намалена, това ще рефлектира върху работата на енергийните предприятия, които са свързани с консумацията на природен газ, и колкото е по-голямо намалението на цената на газа, толкова по-голям ще е ефектът и за другите предприятия, коментира Димитров.

По думите му по-голямото понижение, предложено от работната група на ДКЕВР, идва основно от неотчитане в цената на недовзетия приход на "Булгаргаз".

Александър Петров — началник на управлението "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз", е категоричен, че в рамките на деня от дружеството ще внесат становище в регулаторната комисия, с което ще възразят срещу по-голямото намаление на цената.

Ако това стане ДКЕВР може и да промени първоначалното си предложение за цената на синьото гориво, коментира Димитров. Той отказа да назове колко е недовзетият приход на "Булгаргаз", защото все още не е изтекло третото тримесечие и данните се променят. 

Водещи

Най-четени