Парното няма да поскъпва цяла зима 08.09 | 19:11

Цената на синьото гориво няма да се вдига през студения сезон, дори и „Булгаргаз” да поиска

От Кристиан Костурков

Предстоящата зима ще премине без изненади за абонатите на топлофикациите у нас. Причината е, че цената на парното ще се задържи на сегашните цени поне до края на отоплителния сезон. Това стана ясно днес от думите на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той обясни, че дори и "Булгаргаз” да поиска увеличение на цената на синьото гориво, това не означава, че регулаторът ще позволи да има такова. Според предварителната прогноза на компанията от 1 октомври вероятно ще бъде поискано поскъпване с 3.4%. Все още обаче в КЕВР не е постъпвало официално заявление. А според самата Комисия основание за такова няма.

"Цената на парел суров петрол в момента се задържа на нива от под 50 долара, което означава, че няма сериозно основание за повишаване на цената на природния газ”, обясни Иванов. Той допълни и че условието да бъде одобрено поскъпване е да има сериозни изменения на някои от ценообразуващите елементи. А такива, според думите му, няма. Което автоматично означава и че няма да има промени в цените на топлофикациите.

Това означава, че поскъпване на парното също няма да има. Тъй като условието за това е цената на природния газ да бъде увеличена с поне 5%. А дори и все пак КЕВР по някое време, независимо дали от 1 октомври или пък през следващото тримесечие – от 1 януари, реши да разреши поскъпване на синьото гориво, няма да бъде налице основание за вдигане и на цените на топлинната енергия. Така абонатите на топлофицирани жилища у нас няма нужда да се притесняват, че посред зима може да се наложи да плащат по-големи сметки.

Водещи

Най-четени