Парното поевтинява. Още не е ясно точно с колко 11.12 | 11:09

Намалението в цената на газа ще бъде с повече от 9,3%, каза шефът на ДКЕВР

От Петър Чернев

Парното в София ще поевтинее с около 5%, плюс-минус 1%. Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов по време на дискусията "Газ и парно: на каква цена". Няма вариант, при който цената на парното в София да се увеличи, обясни той, цитиран от Econ.bg.

Според председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев спадът в цената ще e поне 7 на сто. Той допълни, че дружествата трябва да намерят начин да увеличат събираемостта на задълженията си и да върнат доверието на потребителите. Тези, които не можело да се справят, щели да изчезнат.

От 3-3,5 до 7-7,5% ще варира намалението на цената за различните топлофикационни дружества в страната, обяви още Семерджиев.

До края на следващата седмица ще стане ясно с колко ще намалее цената на газа за първото тримесечие на 2013 г., добави той. В крайна сметка спадът ще е по-голям от предложения вчера (10 декември) от "Булгаргаз”, обяви Семерджиев. Той каза, че поевтиняването най-вероятно ще е по-близо до 10%, отколкото до 9%.

Намалението на цената на топлоенергията от 1 януари ще бъде различна по места. За някои дружества тя ще бъде около предложения спад в цената от 9,3%. За други - намалението ще бъде по-малко. Според Семерджиев обаче всички цени за първото тримесечие ще бъдат близки едни до други.

Ако не е било договорено намаление с 20% на цената на руския газ, бизнесът е щял да плаща с 300 млн. долара повече за синьо гориво през следващите 6 години. Това каза от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Ако не е бил новият договор, е нямало да се говори за намаление, а за увеличение. Цената дори можела да стигне над 817 лева за 1000 куб. метра без ДДС (вместо предложените 660,64 лева за 1000 куб. метра без ДДС). 

Водещи

Най-четени