Пенсионните дружества у нас се отърсват от кризата 21.05 | 13:44

Думите са на Никола Абаджиев, председател на БАДДПО

От Ивайло Ачев

Пенсионноосигурителните дружества показаха добри резултати както през миналата година, така и през първото тримесечие на тази. Това заяви Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) пред Insmarket.bg.

Публикуваната официална информация показва, че към края на 2011 година за двугодишен период всички дружества имат положителна доходност, макар и не такава, каквато е постигана преди.

Също за периода 30 март 2010-30 март 2012 година средната доходност на всички фондове е около 3%. Това, сравнено с предишните достижения отпреди кризата в рамките на 15-17%, не е достатъчно, но все пак то показва, че дружествата управляват умело и внимателно активите на пенсионните фондове, т.е. средствата на осигурените лица, казва Анаджиев.

Може би една от причините за тази ниска доходност е не само капиталовият пазар, но и навикът, стремежът да се инвестира консервативно и много внимателно в тази сложна и трудна икономическа и финансова ситуация, твърди Абаджиев. Радващо е, че активите на пенсионните фондове растат и към края на това тримесечие са почти 4,9 млрд. лв.

Прогнозата на БАДДПО е, че при запазване на тенденциите те ще бъдат значително над 5 млрд. лева.

Най-четени