Персонален отговорник за всеки голям инвеститор у нас 26.03 | 20:17

Отговорникът ще помага за скъсяване на бюрократичните срокове

От Андриян Георгиев

Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от Китай, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът.

Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на Българската агенция за инвестции (БАИ).

Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.

В срещата участва и зам.-министър Иво Маринов, който допълни, че от 1 февруари 2012-та притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.

Водещи

Най-четени