Петкова: Газова криза няма да има 14.11 | 13:32

Имаме достатъчно сигурност в доставките, както и алтернативи, категорична е тя

От iNews.bg

Няма да има дефицит на природен газ в България ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна. Това каза в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. Според нея са предприети всички мерки и в страната ни не се очаква липса.

България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма. Както знаете в нашата енергийна стратегия още в края на миналата година ние включихме два много важни проекта, свързани именно със сигурността на доставките, с диверсификацията на маршрутите, източниците за доставка на природен газ. Това е разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България – от българо-турска до българо-сръбска граница и изграждането и участието на България в терминала за втечнен природен газ на Александруполис, добави Петкова.

Знаете, че и по двата проекта на практика се работи. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България е готово трасето от 11 км от турско-българска граница. Така че хората трябва да бъдат спокойни и няма никакъв проблем свързан с доставките на природен газ, каза още министърът.

Водещи

Най-четени