Петкова: Евтиният газ сваля и цената на тока 26.02 | 10:09

Либерализацията на пазара в крайна сметка ще доведе до по-ниски тарифи за бита, прогнозира енергийният министър

От iNews.bg

Поредното сериозно поевтиняване на природния газ, което се очертава от 1 април, ще свали и цената на тока. Това прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Засега обаче не е ясно с колко процента ще поевтинее електроенергията, дали това ще важи за всички потребители или само за някои групи, както и кога точно можем да очакваме свалянето на цената.

"В момента колегите от КЕВР работят. Правят се съответните модели и изчисления. Очаква се и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена тъй като виждаме, че цената на природния газ спада, за който очакваното намаление е малко над 20%. Това е основната причина, което би дало възможност на КЕВР да понижи цената и на електроенергията, но трябва да се направят доста анализи и изчисления, докато се вземе правилното решение", обясни Петкова пред БНТ.

Понижаването на цените на синьото гориво би повлияло най-вече на ТЕЦ-овете, които работят на газ. Електрическата енергия, която те произвеждат, е нормално да понижи своята цена, тъй като основният компонент - природният газ, бележи тенденция на намаление, допълни тя. Едва когато КЕВР излезе със своето решение, ще разберем с точност за кого ще бъде валидно намалението на цената на тока, каза Петкова. От думите й обаче не стана ясно дали тарифите могат да паднат от 1 парил заедно с тази при газа или ще трябва да почакаме до 1 юли, когато ежегодно тарифите в сектор "Електроенергетика” се актуализират.

Петкова отбеляза още, че Българската независима енергийна борса работи успешно повече от месец с реални сделки в реално време. "Цените, на които се сключват сделките, не се различават от тези на борсите в региона. Това се дължи на спад в търсенето на ел. енергия, което е продиктувано от липсата на такова голямо потребление. Нашата борса работи в рамките и параметрите на пазара. Това, което покаже той като търсене и съответно като предлагане на ток, това е основанието и цената да бъде такава", отбеляза енергийният ни министър. 

Петкова прогнозира и че скоро ще станем свидетели на процеса по пълна либерализация на електроенергиния пазар у нас, включително и при битовите клиенти. Към настоящия момент плащаме цена, съгласно регулираната цена от КЕВР и цената на борсата няма как да окаже пряко влияние на цената на ел. енергия за битовите потребители, обясни тя.

Петкова допълни, че пълната либерализация на пазара на ток е процес, който е протекъл във всички страни от ЕС. България е последната страна, която не е либерализирала своя пазар, а това създава дисбаланс във финансовата система на българската енергетика.

"Българските потребители трябва да знаят, че с либерализацията няма да се случи нищо фатално. Правителството е сключило договор със Световната банка, която работи по разработването на модел за пълна либерализация. Работи се и по компенсаторен механизъм, който е необходим в този процес. Работи се и по друга важна тема - защитата на уязвимите потребители.

"Няма да се случи нищо, което на практика да доведе до сътресение в системата. Хората трябва да бъдат спокойни, че помощите, които съществуват за отопление, ще се запазят”, подчерта Петкова.

По повод притесненията в обществото, че отварянето на пазара на ток при битовите абонати ще вдигне цената, тя уточни, че не може да се каже категорично какво ще се случи след либерализацията. Но практиката в останалите европейски страни показва тенденция на леко повишаване в началото, след което идва поевтиняване. "В Румъния това повишение е било между 3 и 7%. Много скоро след това цената на тока за бита е паднала на нива под тези преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля”, обясни енергийният ни министър.

Теменужка Петкова успокои и лицата от уязвимите групи, че ще продължат да плащат ел. енергия при по-благоприятни условия от останалите потребители. "Правят се анализи, за да се прецени групата на тези лица. В момента Законът за социално подпомагане покрива 274 хил. души. Броят им се очаква да се повиши при либерализацията”, отбеляза още Петкова.

Най-четени