Петкова: Пожарът в „Марица-изток 2“ няма да навреди на сигурността на енергетиката ни 24.06 | 16:03

Блокът, чиято сероочистка изгоря, е в планов ремонт, ще заработи в края на другия месец

От iNews.bg

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ "Марица-изток 2", няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която днес провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8. Блокът е в планов ремонт до края на м. август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма, подчерта министър Петкова.

Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД "Пожарна безопасност и и защита на населението", благодарение на които няма пострадали по време на инцидента.

Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че няма превишаване на нормите. Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ "Марица-изток 2", вече е информирана.

Два от блоковете на ТЕЦ-а – седми и осми, са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август. Останалите блокове работят нормално.

Водещи

Най-четени