Петкова договаря доставки на газ от Туркменистан 23.12 | 18:16

В новия меморандум ще се конкретизират количествата

От iNews.bg

Българската страна в лицето на Министерството на енергетиката ще изготви проект на Меморандум за взаимно разбирателство по въпросите за сътрудничество в областта на енергетиката, който да договори доставки на природен газ от Туркменистан за България, при наличието на техническа обоснованост и изградена инфраструктура.

Това договори министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова по време на срещи с вицепремиера, отговарящ за нефтената и газовата промишленост на Туркменистан г-н Какаев и с вицепремиера и министър на външните работи г-н Мередов.

На тях присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на България в Азербайджан и Туркменистан г-жа Мая Христова, министърът на нефтогазовата промишленист и минералните ресурси на Туркменистан Мухаметнур Халилов, изпълнителният директор на Туркменгаз и други.

Българската страна ще подготви междуправителствения документ, който ще разшири вече съществуващия меморандум за взаимно разбирателство. Новият документ ще договори конкретни количества туркменистански природен газ за страната.

"Туркменистан има важно значение за енергийната сигурност не само на България, но и на целия Европейски съюз в контекста на възможността за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа", заяви министър Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на МИЕ.

По нейните думи българското правителство работи активно в тази насока, чрез изграждането на интерконекторите със съседните страни. Туркменистан е на четвърто място по залежи на природен газ и многократно е заявявала намеренията си да снабдява със синьо гориво и европейския пазар.

По-рано през деня президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов откри газопровода "Изток-Запад", изграден на територията на страната. Освен за експортни цели тръбата ще доставя газ за централните региони на страната и ще транспортира природен газ от находищата в източен Туркменистан до крайбрежието на Каспийско море. Трасето на газопровода следва основно вече съществуващи маршрути, като създава система на взаимосвързаност между всички основни находища на природен газ в Туркменистан. Дължината на тръбата е 773 км. и е с капацитет от 30 млрд.куб.м./г.

Осъществяването на проекта "Изток-Запад” предоставя достъп на държави от ЕС до още един източник на природен газ по трасето на Южния газов коридор.

Водещи

Най-четени