Петкова пред депутатите: Подкрепете заема за НЕК, за да премахнем рисковете пред страната 21.09 | 12:12

Държавата вкарва площадката, готовото оборудване и разрешителните в проектна компания, която ще се приватизира

От iNews.bg

За да минимизираме рисковете, подкрепете законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК. За това призова днес от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод дебатите по законопроекта на Министерски съвет за отпускане на държавен заем в полза на НЕК, за да погаси тя своето задължение към "Атомстройекспорт” за реакторите за АЕЦ "Белене" след решението на Международния арбитраж в Женева, предаде БГНЕС.

По-рано пред БНТ тя обясни и каква е стратегията на държавата за проекта след погасяването на дълга. "Това, което имаме като идея да направим, е оборудването, заедно с площадката и всички разрешителни за този проект, да бъдат обособени в отделна проектна компания и да бъде стартирана процедура за нейната приватизация. Както се твърди, че това е един добър проект, аз се надявам да се явят инвеститори, които да покажат дали наистина този проект е жизнеспособен.

На въпрос дали страната ни се нуждае от одобрението на ЕС, въпреки че дължи плащането по решението на Арбитражния съд, министър Петкова отговори: "Трябва ни, разбира се, подобно разрешение. Ние, като страна-членка, сме длъжни да спазваме европейското законодателство и европейските директиви в областта на държавните помощи. Надявам се, че българският парламент ще одобри този законопроект, който ние предлагаме. Ако това стане, то тогава ни ще подготвим цялата необходима документация, която трябва по много бърз начин да бъде предоставена в Европейската комисия и да настояваме за бързата им нотификация, така че час по-скоро да се разплатим с "Атомстройекспорт”.”

Финансирането ще бъде от фискалния бюджет и ще се осъществи със специален закон, одобрен от правителството и преминал на първо четене на съвместно заседание между парламентарната Комисия по бюджет и финанси и Комисията по енергетика. "Важно е да отбележим какъв е характера на тази помощ. Това не е просто една помощ, която излиза от бюджета. Това е възмездна финансова помощ, която ще бъде възстановена. Това е много важно да се знае”, подчерта Петкова. Тя за пореден път припомни, че плащайки задължението си, страната ни ще получи реални активи, които имат съответната стойност, предаде 3e-news.net. "Надяваме се тази стойност в последствие да бъде пренесена като актив на НЕК, на енергийната система, съответно това ще не позволи да възстановим тази финансова помощ”, допълни още енергийният министър.

Приемем ли този законопроект, на практика ще се опитаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България, един от най-сериозните проблеми, който стои пред НЕК, каза по-късно от парламентарната трибунa Петкова при обсъждането на Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на "Национална електрическа компания” ЕАД, предаде агенция Фокус.

"С днешния законопроект трябва да изпълним решението на Международния арбитраж и да платим поръчаното през 2008 година оборудване", уточни тя. "Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи. Това са основните мотиви и тези, които са водени от Министерството на енергетиката и Министерски съвет като вносител на този законопроект", посочи Теменужка Петкова.

По думите ѝ, плащайки задължението на НЕК от този Международен арбитраж ще бъдат минимизирани основните рискове, а именно трупането на лихви и това "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, както и продаването на оборудването на трета страна.

"Днес трябва да подходим национално отговорно и да подкрепим този законопроект, защото той ще даде възможност да елиминираме тези рискове", заяви енергийният министър. "Отпуснатата помощ ще бъде възмездна. Придобивайки това оборудване, ще търсим възможност по някакъв начин тези активи, която ще бъдат придобити да донесат прибавена стойност, което да ни позволи да възстановим тези средства в бюджета", каза още Теменужка Петкова.

Водещи

Най-четени