Петролът може да поскъпне към $90 за барел, ако конфликтът в Близкия изток засегне доставките 10.10 | 13:40

SEB: Цената на черното злато може да се изстреля към $350 долар за барел, ако Иран затвори Ормузкия проток

От iNews

Нарушаване на петролните доставки заради ескалация на конфликта в Близкия изток може да довее до ново поскъпване на петрола обратно към 90 долара за барел, но ако ситуацията се стабилизира, без да навреди на доставките, черното злато може да поевтинен и под 70 долара за барел, посочи пред Ройтерс Фрак Монкам от хед фонда Antimo.

Според Бярне Шилдроп от шведската банка SEB, петролът може дори да се изстреля към 350 долара за барел, но само ако Иран затвори Ормузкия проток.

Петролните фючърси поскъпнаха с 8-9% през миналата седмица след ракетните удари на Иран по Израел и опасенията, че еврейската държава може да отговори като удари иранска петролна инфраструктура.

Последва обаче париране на част от това рязко възходящо движение, преди през първата половина на търговия петролните фючърси да опитат ново поскъпване с над 1%.

Към 12.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 1,3% към 77,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 1,38% към 74,25 долара за барел.

Според Монкам от фонда Antimo, неговият основен сценарий за цените на петрола е, че напрежението в Близкия изток ще остане ограничено от гледна точка на прекъсването на доставките.

"В такъв случай мисля, че дори бихме могли да тестваме цени на петрола около 65 долара за барел през следващата година", прогнозира той.

"Цялото внимание остава върху Близкия изток, особено върху това дали ще има военен отговор от Израел след иранския ракетен удар миналата седмица", посочи и Арне Ломан Расмусен, ръководител на изследванията в A/S Global Risk Management.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Най-силен ценови ръст на петрола може да бъде факт, само ако в резултат на ескалация на конфликта между Израел и Иран, Техеран блокира петролните товари през Ормузкия протток. Иранска блокада или опит за такава на тесния пролив между Оман и Иран, свързващ Персийския залив с Оманския залив и Арабско море, може лесно да изпрати цените на петрола над 100 долара за барел и да достигнат най-високи стойности за всички времена, казват анализатори.

Същите тези анализатори обаче виждат подобна блокада на Ормузкия пролив като събитие с ниска вероятност - поне засега.

Шансовете за хаос при трафика в протока, през който минава 21% от дневното световно потребление на петрол, са ниски, но ако все пак дойде най-лошото, въздействието ще бъде голямо - не само върху цените на петрола, но и върху пазарите на природен газ, тъй като втечнения природен газ (LNG) на Катар минава през протока.

Ормузкият проток, където преминават средно на ден около 21 милиона барела петрол, с право се описва като най-важната точка в света за транзит на важната енергийна суровина. Това е основният маршрут за износ на петрол от Близкия изток за Азия и ключовата артерия за износ на всички големи производители в региона, включително самия Иран.

Само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат работещи тръбопроводи, които могат да заобиколят Ормузкия проток, посочва Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

В случай на прекъсване на доставките, EIA изчислява, че около 3,5 милиона барела на ден ефективен неизползван капацитет от тези тръбопроводи може да бъде наличен за заобикаляне на Ормузкия проток.

Правилото на стоковите пазари е, че ако предлагането е силно ограничено, тогава цената често ще скочи до 5-10 пъти над нормалното си ниво", написа преди дни Бярне Шилдроп, главен анализатор на стоките в шведската банка SEB.

"Така че, ако най-лошото се случи и Ормузкият проток бъде затворен за месец или повече, тогава суровият петрол Брент вероятно ще скочи до 350 долара за барел, а световната икономика ще рухне и цената на петрола отново ще падне под 200 долара за барел за известно време", обрисува Шилдроп евентуалната апокалиптична картина.

"Но като се види каква е цената на петрола в момента, пазарът изобщо не изглежда да има голяма вероятност за такова развитие", каза Шилдроп.

Въпреки че вниманието остава почти изцяло насочено около случващото се в Близкия изток, в същото време продължават да съществуват опасения относно китайската икономика, като липсата на нови големи стимулиращи мерки от страна на Пекин тази седмица предизвика солидна разпродажба на капиталовите пазари във вторник, включително на петролните. Китайското правителство обаче обяви, че в събота ще проведе нов брифинг относно фискалната политика, целяща да подкрепи втората по сила световна икономика.

Междувременно в САЩ запасите от суров петрол се повишиха с 5,8 милиона барела през последната седмица - най-голямото увеличение от края на април, според данните на Администрацията за енергийна информация .

Водещи