Петролът отчете най-сериозното си седмично поскъпване 27.01 | 10:14

Цената на газьола в Щатите скочи до най-високата си стойност от пет месеца насам

От Елица Елефтерова

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) отчете най-голямото си седмично поскъпване за тази година. Причина за повишаването на цената е провокирана от ниските температури в САЩ, които доведоха до увеличено търсене на дизелово гориво (газьол) за отопление, съобщава агенция Bloomberg.

Цената на газьола в Щатите скочи до най-високата си стойност от пет месеца насам. "Лошото време в САЩ вдига цените на горивото за отопление и природния газ, а това води до ръст в цената на лекия суров петрол", заяви Тетсу Емори, старши мениджър в Astmax Asset Management в Токио.

WTI с доставка през март поскъпна с 10 цента до 96,74 долара за барел на нюйорската фондова борса. В търговията от петък (24 януари) контрактите поевтиняха с 68 цента (0,7%), стигайки до 96,64 долара за барел.

На борсата в Лондон цената на петрола сорт Brent с доставка през март поевтиня с 33 цента до 107,55 долара за барел. Разликата в цената с лекия суров петрол беше 10,81 долара, като на 24 януари тя беше в рамките на 11,24 долара.

Водещи

Най-четени