Петролът поскъпва вече втори пореден ден 02.12 | 09:48

Причината за тренда са данните за производствената активност на Китай

От Елица Елефтерова

Втори пореден ден се наблюдава увеличение в цената на лекия суров петрол. Това се случва, след като производствената активност на Китай за ноември надмина очакванията на експертите. Индексът PMI, измерващ този показател, достигна 51,4, става ясно от данните на Националното статистическо бюро в САЩ.

В същото време прогнозите показват, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще запазят производствената си квота непроменена на 30 млн. барела дневно на срещата си във Виена тази седмица, пише агенция Bloomberg.

Суровият петрол с доставка през януари поскъпна с 59 цента до 93,31 долара за барел на електронната търговия на борсата в Ню Йорк и достигна цена от 93,14 долара в 14 часа в Сингапур.

Стойността на всички изтъргувани фючърси е около 5% под средната за последните 100 дни. През ноември цените са паднали с 3,8%, което е трети пореден месец на спад.

Петролът сорт Brent за доставка през януари поскъпна с 69 цента (0,6%) до 110,38 долара за барел на борсата в Лондон. Разликата между Brent и суровия петрол остана почти непроменена спрямо 29 ноември в размер на 16,97 долара.

Водещи

Най-четени