Пламен Димитров: Либерализацията на пазара ще увеличи енергийно бедните 13.12 | 19:59

Икономическият и социален съвет настоява за нови критерии при определянето им

От iNews.bg

Икономическият и социален съвет (ИСС) ще настояват правителството да определи нова формулировка за "енергийна бедност", която да е съобразена с ефекта от либерализацията на енергийния пазар след Нова година. Според президента на КНСБ Пламен Димитров акто последица от това енергийно бедните домакинства у нас ще се увеличат.

Засега в България под тази графа минават около 35-40% от домакинствата. Критерият за това е 30% от доходите на семейството да отиват за парно, ток и вода.

Според Съвета при либерализацията на енергийния пазар следващата година е нужен микс от политики за подпомагане на реалния сектор, на малките предприятия и на домакинствата. Изчисленията показват неминуемо първоначално повишаване на цената на тока, каза пред БНР синдикалният лидер.

"Правителството все още не е предложило мерки за енергийно подпомагане, нито за интервенция на пазара на енергия за малките фирми и за бюджетните потребители като училища, болници, общински структури. Наредбата за подпомагане на големите енергийни потребители все още не е нотифицирана от Брюксел. Ако допуснем, че тази наредба бъде нотифицирана във вида, в който е предложена и наистина една голяма част от енергийните потребители ще намерят форма на подкрепа през нея, но за малките фирми в бюджета и в досегашните намерения на властта, няма мерки. Затова и нашето притеснение е изискването от всички власти да са адекватни към това, което ще се случи", аргументира се Димитров.

От ИСС предлагат новата формулировка за "енергийно бедни" да е свързана с две от мерките, които се прилагат при либерализирания пазар. Това са енергийния калкулатор и колективните превключвания от един към друг доставчик.

"Както всички търговци на електроенергия трябва да се лицензират, задължителен елемент от лицензията може да бъде да въвеждат параметрите на своите тарифи в този калкулатор. И аз като потребител мога да влезна в този калкулатор, да въведа параметрите на потреблението си и той да ми покаже коя тарифа е най-изгодна за моя профил на потребление. Компании за колективно превключване, при което се събира една голяма група потребители, която казва "ние всички се ангажираме да се превключим" и се получава нещо като аукцион. Доставчиците на енергия свалят цената , за да могат да вземат цялата тази група от 1000-2000-3000 клиенти наведнъж", коментира Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

 

Водещи

Най-четени