Плашим Турция с ЕК заради проблемите с транзитния превоз 05.02 | 13:49

Министърът на транспорта Данаил Папазов ще се срещне с турския си колега

От Филипа Тодева

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че ако Турция продължава да създава проблеми на българските превозвачи, правителството ще потърси съдействие от Европейската комисия.

Спорът за издаваните разрешителни за транзитен превоз от страна на турската страна е от миналата седмица. Премиерът обясни, че кабинетът поддържа връзка с турските власти и предстои министърът на транспорта Данаил Папазов да проведе среща с турския си колега.

"Забавянето е само в резултат на персонални изменения в кабинета на нашите южни съседи. Имаме уверения, че такава среща ще бъде реализирана в най-скоро време", посочи Орешарски.

"Убеден съм, че ще намерим решение на този въпрос. Затова на този етап не сме се обръщали към Европейската комисия, но ако спорът продължи и срещнем недоброжелателност от нашите южни съседи – нещо, което не вярвам, – ще се обърнем за съдействие към нашите партньори от Европа”, обясни още министър-председателят, цитиран от агенция "Фокус".

Все още няма точни данни колко ще ни струват ограниченията по границата. "Вероятно са малки, но въпросът не е за подценяване, особено ако този спор продължи още", подчерта той. В рамките на парламентарния контрол Орешарски коментира и проблемния въпрос за добив на шистов газ. Той увери, че кабинетът му ще следва правилата, наложени от мораториума.

Водещи

Най-четени