Плащаме по-високи данъци за старите коли 02.01 | 12:10

Увеличените налози ще засегнат около 1 млн. собственици на автомобили

От Десислава Маданска

От тази година автомобилите, които не отговарят на определени европейски екостандарти, ще плащат по-високи данъци.

До 2013 г. собствениците на автомобили до 100 конски сили с катализатор се възползваха от 50% отстъпка от своите данъци. С гласуваните в края на миналата година изменения, данъкът за старите коли с мощност до 74 kW (100 к.с.), които имат катализатори, но не отговарят на стандартите Евро 3, 4, 5 и 6 се вдига, информира ТV7.

За колите, отговарящи на най-високите екологични категории - Евро 5 и Евро 6, отстъпката ще е 60%. Повечето автомобили в България обаче не попадат в тази графа.

Очаква се промяната да засегне около 1 млн. собственици на коли, които ще плащат и по-висок налог. Около една пета от автомобилите са в София.

Според измененията в Закона за местните данъци и такси определеният от общината налог за съответната година ще се заплаща с намаление от 20 до 40%.

За автомобили с мощност на двигателя до 74 kW включително, и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4 данъкът се заплаща с 50% намаление, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 60% намаление.

За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории Евро и Евро 4 данъкът е с 40% намаление, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 50%.

Екологичните категории Евро 3-6 се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.

Водещи

Най-четени