Плащаме по-малко за сградна инсталация 06.11 | 15:40

По-ниските такси се дължат на промени в Наредбата за топлоснабдяване

От Десислава Маданска

Промените в Наредбата за топлоснабдяване ще повлияят благоприятно на сметките за сградна инсталация и потребителите ще плащат по малко. Това заяви Милена Стоянова, член на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство и управител на една от фирмите за дялово разпределение. Измененията бяха публикувани на 29 октомври в "Държавен вестник".

Промените предвиждат да се плаща енергията според реално инсталираната мощност, а не спрямо проектираната мощност на сградата, и ако има демонтирани радиатори, то разходите за сградна инсталация ще бъдат по-ниски.

Според Стоянова хората, които живеят в топлофицирани сгради, но не ползват парно, ще плащат по-малко за сградна инсталация. Не е ясно обаче дали сметките на тези, които ползват енергия, няма да се увеличат.

Тя добави, че дружествата за дялово разпределение, работещи в София, ще трябва да изчислят сметките за октомври по новата методика, но не е ясно как ще стане това, и са поискали разяснение от МИЕ, чиито експерти изготвиха наредбата.

В останалите градове сметките за октомври ще са по старата методика, а за ноември – по новата. 

"Хубаво е поне, че октомври е месец без отопление, но ще има сметки за топла вода, които също ще се изчисляват по нов начин и има неясни въпроси как ще стане това", коментира Ася Ангелова, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

По думите на Стоянова въведената в наредбата нова формула на изчисление на потребената енергия няма да доведе до изравняване на сметките за парно целогодишно, но ще се изравнят на 12 равни вноски месечните сметки за топла вода.

Сметките за отопление пък ще бъдат относително изравнени през отоплителния сезон. Това ще означава, че за по-топлите зимни месеци (ноември, март, април) клиентите на "Топлофикация" ще плащат по-високи сметки, отколкото досега, а за по-студените зимни месеци (декември, януари, февруари) – по-ниски. През летния период обаче, както и досега, няма да се плаща топлинна енергия.

По повод на друга обсъждана в парламентарната комисия по енергетика промяна – за преносимост на данните от уредите за топлинно счетоводство, Стоянова коментира, че към момента топлинните счетоводители не могат да отчитат чужди уреди, защото всяка една фирма е регистрирана със собствено ноу-хау в регистър към енергийното министерство.

Водещи

Най-четени