Плащаме повече и за хляб 12.03 | 09:10

Великденската трапеза ще поскъпне и заради цената на хляба

От Кремена Бедерева

Няма спекула с поскъпването на хляба, което предстои. Това заяви пред bTV Александър Димитров, представител на един от големите производители.

Според него спекула ще е, ако насъщният поскъпне с 15-20%, но не и при 10% повишение, защото точно с толкова са скочили и цените на горивата.

Той заяви още, че през последната година цената на хляба паднала с 20-25%. Това стана благодарение на поевтиняването на брашното, допълни Александър Димитров. По думите му влияние върху цената на хляба имат както горивата, така и суровината.

Разбивката на фирмите за себестойността на хляба е, че 50-60% отиват за брашното, 15-16% за горивата, 8% за заплати и разходи, а останалото е тяхната печалба.

Освен че цените на яйцата стигнаха от 40 до 50 ст. на дребно в големите вериги, около лев ще струва хляба до Великден, като се очаква поскъпване от 7 стотинки. Според Димитров преминаване към сивия сектор няма, а идеята е точно обратното, тъй като досега по-голямата част от индустрията бе към сивия сектор. Спекулира се с цената на баршното, категоричен е Димитров.

В Европа хлябът струва от евро-евро и половина, което е два пъти повече от при нас. В Европа хлябът е по-скъп, отколкото в България, смята още Димитров.

Водещи

Най-четени