Плащаме скъпо в кръчмите въпреки по-ниското ДДС, оплакват се клиенти 19.08 | 21:08

При някои неща цените са намалени, но има и такива с увеличени, казват от заведенията

От iNews.bg

Месец и половина заведенията работят с намалено ДДС за храна и напитки - от 20 на 9% . Клиенти обаче се оплакват от високи цени, показва репортаж на БНТ.

Ако гледаме данните на Националния статистически институт цените през юли в ресторантите са се вдигнали с 2% спрямо цените на същите ястия през юли миналата година. От бранша обаче са скептични към тази статистика. Някои от тях твърдят, че не са променяли цените в менюто си от миналата година. Други казват, че ако са вдигнали нещо, то е заради поскъпване на някои от храните. Отново според Националния статистически институт обаче храните като цяло са поевтинели почти процент и половина. Попитахме хората и тук, и на морето - как усещат цените по своя джоб. Попитахме и ресторантьорите къде отиват тези 11% ДДС, което държавата им спести.

И това лято касови бележки обиколиха социалните мрежи. Супа - 8,50 лв., кафето - 3,50 лв., а доматите - близо 10 лева. Според ресторантьорите в София - това е изключение и е валидно предимно за морето.

"Всяко заведение си определя неговата политика. Има супа от 1,20 до 8,50. Абсолютно всички морски курорти в Европа, знаете, са по-скъпи от градовете”, казва Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

И по морето, и далеч от него, има клиенти, които са недоволни, че ДДС-то за заведенията е намаляло, а цените се движат в обратната посока. Други пък смятат, че цените не са помръднали.

Това твърдят и ресторантьорите. И казват, че ако има промяна в цените - тя е минимална и не ощетява клиента.

"Миналата година кафето при нас беше 2 лв, тази година сме го пуснали на 1,20 лв., почти двойно сме смъкнали цената”, обяснява Юлия Лазарева, собственик на заведение.

"В някои цени имаме известно намаление, в някои цени имаме известно увеличение. Има поевтиняване при някои сезонни зеленчуци, обаче има увеличение при качествените меса”, отбелязва Георги Мицов, мениджър на ресторант.

"Сега едно вдигане на цените би довело само до по-голям отлив и няма да има никаква логика”, казва още Алибегов.

Напомнят и че никога не са обещавали, че намаленото ДДС ще намали и цените.

"Цените няма да се свалят. Идеята е да не се вдигат", отбелязва още Алибегов.

А разликата от 11% в данъка отивала обратно в бизнеса.

"За да може той да се стабилизира, да поеме тези загуби от 3-те месеца, да възстанови персонала си на работа”, допълва председателят на Асоциацията на заведенията.

Повечето клиенти и някои ресторантьори са на едно мнение - супа за 8,50 лв. не е умно решение. Защото би намалило така или иначе намалелите клиенти.

От бранша цитират Националния статистически институт и казват, че юни 2020 г. сривът в туризма клони към 90% и има намаление на чуждестранните посещения у нас с около 75%.

Водещи

Най-четени