Плащания по облигации с падеж няма да се извършват от КТБ на 8 август 28.07 | 18:00

Става въпрос за емисия ценни книжа, възлизаща на 150 млн. долара

От iNews.bg

Плащания по облигации с падеж няма да се извършват от Корпоративна търговска банка (КТБ) на 8 август. Причината за това е, че специалният надзор за финансовата институция продължава, коментира "Reuters".

Изданието посочва, че кабинетът на Пламен Орешарски е подало оставка миналата седмица без да е гласувано решението за оздравяване на КТБ. Позовавайки се на факта, че предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки са били отхвърлени от страна на управляващите, от "Reuters" правят извода, че кабинетът в оставка разполага с прекалено малко време, за да предприеме някакви действия, за да подпомогне отварянето на банката.

"Ясно е, че на 8 август няма да може да бъде извършено каквото и да е плащане, защото всичко е замразено. Банката няма да отвори преди тази дата", казва анонимен източник за "Reuters".

Въпросната облигационна емисия възлиза на 150 млн. долара. В случай, че КТБ бъде обявена в несъстоятелност, нейните активи ще бъдат разпродадени с цел да покрият частично или изцяло дължимите средства на облигационерите.

При подобен сценарий, това ще предизвика негативна реакция от страна на инвеститорите, които вероятно ще вдигнат цената, за да финансират държавния и корпоративния дълг.

Миналата седмица "News York Times" писа, че съдбата на една от големите банки в България остава заложник на политическата криза в страната. Оттеглянето на министър-председателя и ръководения от него кабинет идва в най-лошата банкова криза в България от 1990 година насам, която заплашва да вземе своя "икономически дан" от местния бизнес и чуждестранните инвеститори, пишеше в изданието.

Водещи

Най-четени