Плащанията с безконтактни карти скочили над 6 пъти за година 07.04 | 15:05

Темповете на развитие на услугата в България изпреварват с 3.5 пъти тези в Европа

От iNews.bg

Българският потребител става все по-отворен към новите технологии. Това за пореден път се доказва, този път от данните на Visa Europa за броя на плащанията с безконтактни дебитни и кредитни карти у нас. За миналата година те са се увеличили повече от 6 пъти, а именно с 535%.

Увеличеното търсенето на услугата е довело и до ръст на инсталираните терминали, позволяващи разплащане по безконтактен път, като той се е повишил до 30 000 устройства към края на м.г. Така те вече формират 37% от всички терминали в страната. Паралелно с това от началото на 2016 г. няма нито едно монтирано устройства от стария тип.

В Европа в периода от септември 2014 до септември 2015 г. безконтактните плащания са се покачили със 150.4% до 1.7 млрд. транзакции, сочи още информацията на компанията. Само през септември м.г. европейците са похарчили общо 2.8 млрд. евро чрез безконтактни плащания, като това е ръст от три пъти над сумата спрямо година по-рано. Средната стойност на направените покупки е 13.62 евро. Понастоящем броят на издадените безконтактни карти на Стария континент е достигнал 152.2 млн., което означава, че всеки пети европеец използва безконтактна кредитна или дебитна карта.

"С навлизането и нарастването на броя на безконтактните терминали мобилните разплащания станаха достъпни и моите колеги от чужбина успешно използват тази услуга, когато са на територията на България. Секторите, в които безконтактните разплащания в България навлизат най-бързо, са търговията с хранителни стоки, телекомуникационните услуги, продажбата на горива, веригите за бързо хранене, фармацевтичните услуги и забавленията", коментира мениджърът във Visa Красимира Райчева.

Същевременно от компанията припомнят, че безконтактната форма на извършване на транзакции е също толкова сигурна, колкото и обикновените плащания чрез дебитна или кредитна карта.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени