Плевнелиев: Не можем да зависим от един доставчик и от една тръба 13.09 | 13:56

Опитват се да ни сплашат, коментира президентът иска за "Белене"

От iNews.bg

"България за първи път взима реални мерки за енергийна диверсификация, дори прави стъпки за собствено производство на газ. Затова се опитват да ни заплашват и да ни накажат по проект с неподписан договор и неясни правила". Това заяви, визирайки иска от "Атомстройекспорт”, президентът Росен Плевнелиев на откриването на изложението "Кариера в България. Защо не?”

"През следващите месеци ни предстоят тежки преговори, но ще защитим интереса си. Не можем да зависим от един доставчик и от една тръба, категоричен беше президентът.

Според него мерките за енергийна диверсификация ще направят страната ни по-конкурентоспособна.

Онзи ден руската държавна компания "Атомстройекспорт” увеличи иска си спрямо НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене” на 1 млрд. евро. "Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим”, беше коментарът на икономическия министър Делян Добрев.

Според предшественика на Добрев Трайчо Трайков ходът на "Атомстройекспорт" е бил много слаб и имаме много силни аргументи срещу иска.

Искрено се надявам Владимир Путин да не знае за иска на "Атомстройекспорт", защото ако знае, срещата на 9 ноември за "Южен поток" няма да е много приятна, каза по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

* iNews.bg е медиен партньор на изложението "Кариера в България. Защо не?"

Водещи