Плевнелиев призова за напредък в публично-частното партньорство 20.07 | 17:12

Президентът посети детския център "Вяра, Надежда и Любов" във варненското село Кичево

От Ралица Стоянова

"Необходим е сериозен напредък в публично-частното партньорство". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в детския център "Вяра, Надежда и Любов" във варненското село Кичево.

"Бих искал, работейки по механизмите на "България 2020” да разширим възможностите и добрите практики на публично-частното партньорство, при които европейските фондове за България през 2014-2020 г. не са просто за усвояване и харчене, а представляват мултипликатор за едни по-големи проекти. Затова са толкова важни тези постижения по места. Дарителите, общината, църквата, държавата, заедно, всеки дава по нещо и ефектът е много по-голям”, коментира държавният глава.

Плевнелиев добави, че когато проектите имат смисъл, винаги ще се намери финансиране за тяхната реализация и определи създаването на детския център в село Кичево като изключително добър пример в това отношение.

В центъра са настанени 80 деца от социално слаби семейства, на възраст от 4 до 15 години. Центърът е изграден с помощта на държавата, община Аксаково и социалната асоциация "Св. Андрей", в която членуват Варненската и Великопреславска митрополия и германските фондации "Либенау" и "Св.Франциск". Асоциацията вече 12 години издържа децата, като за целта осигурява по около 500 000 лева годишно.

Росен Плевнелиев каза, че хората, които дават, най-малкото трябва да получат по една добра дума, включително от държавния глава. Президентът подари телевизор и книги на възпитаниците на дома и им отправи покана да посетят президентската институция.

Водещи

Най-четени