Плевнелиев се надява на по-голямо намаление на цената на природния газ 26.04 | 11:38

Енергийна борса ще направи прозрачен енергийния пазар, убеден е президентът

От Ивелина Георгиева

България ще продължи да играе своята сериозна роля като износител на електроенергия, заяви Росен Плевнелиев по време на бизнес закуска с представители на гръцки фирми в България. Тази практика ще продължи и без да се налага да се инвестира в гигантомански и неизгодни проекти, какъвто беше АЕЦ "Белене", смята президентът.

Той допълни още, че правителството полага изключителни усилия да постигне по-ниска цена на природния газ. Въпреки постигнатото намаление от 11%, със сигурност цената трябва да слезе още надолу. От 600 долара на хиляда кубични метра газ, цената трябва да падне на 400 долара, допълни той и добави:"Очакваме руската страна да ни подкрепи".

Правителството вижда перспективи за собствено производство – чрез добив на конвенционален газ.

Що се отнася за целите в стратегията Европа 2020, Плевнелиев е убеден че ще бъдат изпълнени, тъй като в момента България добива 16% от енергията си от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Припомняме ви, че стратегията предвижда до 2020 година 20% от енергията, произвеждана в страните от ЕС, да идва от ВЕИ.

Страната ни ще диверсифицира и ще подкрепя всякакви алтернативни трасета, както подкрепя "Южен поток" и "Набуко". Според президента голямата промяна ще дойде от факта, че трасетата на доставките ще бъдат диверсифицирани, а пазарите за енергия - либерализирани, убеден е Плевнелиев.

Той коментира още, че след няколко години ще имаме силна и голяма енергийна борса. Според него е неприемливо токът да се търгува от търговците, а не на борса и АЕЦ "Козлодуй" да продава на някои търговци по-изгодно, отколкото на НЕК.

Приватизацията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) предстои да бъде най-голямата сделка, която ще се сключи. Тя ще допринесе за прозрачността в сектора, категоричен беше президента.

"След няколко години ще видите, че на борсата ще се търгуват големи количества", заяви още той.

Водещи

Най-четени