Пловдив моли за заем от Европа 25.02 | 17:03

30-те млн. лв. от ЕБВР ще отидат за пътни ремонти

От Кремена Бедерева

Община Пловдив започва преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за заем от 30 милиона лева. Това съобщи кметът на общината Иван Тотев, цитиран от БТА, който получи мандат за това от общинския съвет в края на януари.

Очакванията са през април заемът да бъде изтеглен, като се планира да е с лихва от 2.7 на сто и срок за погасяване 15 години с тригодишен гратисен период. С парите от заема ще се извършат ремонти на шест големи пътни обекта в Пловдив, уточни Тотев.

Предвижда се основен ремонт и разширение на 6ул. "Коматевско шосе", основен ремонт на бул. "Руски" - от Централната гара до бул. "Шести септември", реконструкция на бул."Шести септември" - от моста на "Адата" до бул. "Цариградско шосе", изграждането на транспортен възел на две нива за връзка на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Марица-Юг", изграждането на бул. "Северен" - от моста на "Адата" до Карловското шосе и продължението на бул. "Проф. Цветан Лазаров".

Общата стойност на обектите без отчуждителните процедури е 29 990 600 лв. Ако при тръжните процедури се предложат цени, по-ниски от заявените, община Пловдив предлага в списъка на финансираните дейности да бъдат включени и ремонт и реконструкция на улиците "Петко Д.Петков" и "Даме Груев", отбеляза Тотев.

Кметът обясни, че преасфалтирането на бул. "Васил Априлов" и "Голямоконарско шосе" ще се финансира от републиканския бюджет.

Водещи

Най-четени