Плодовете и зеленчуците продължават да поскъпват 28.10 | 20:41

С най-големи темпове продължават да се повишават цените на пипера

От Елица Елефтерова

Продължава сезонното поскъпване на някои зеленчуци на пазара на едро. При други обаче се наблюдава обратна тенденция спрямо предходния период. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

С най-големи темпове продължават да се повишават цените на пипера – през седмицата 21-25 октомври 2013 г. са отбелязани повишения със съответно 29% при зеленитеи близо 7,6% при червените чушки.

Цените на едро на оранжерийните домати и краставици са съответно 1,55 и 1,63 лева за килограм. Изненадващо, стойностите им са спаднали леко спрямо отбелязаните в предходната седмица.

Сред останалите зеленчуци по-отчетливо поскъпване има при морковите, зрелия лук кромид и зрелия чесън (3,8-4,9 пункта). Несъществено се е увеличила стойността на едро на картофите. С 2,3% пък е поевтиняло зелето.

Обратен курс се наблюдава и в цените на някои плодове. Така например, гроздето и ябълките, които през последните седмици следваха тенденция на спад в стойностите на едро, през тази са поскъпнали до над 1 лев за килограм. Цената на едро на гроздето се е повишила с 4,1 пункта до 1,26 лв., а тази на ябълките – с 5 пункта до 1,06 лв.

Още за цените на плодовете и зеленчуците може да прочетете в Econ.bg.