По 225 евро минимум ще вземат държавните служители в Румъния 04.11 | 14:23

Цената на увеличението - "сизифов труд на икономическата среда"

От Цанка Донкова

Минималната работна заплата в Румъния ще нарасне през 2014 г. на 1000 леи (225 евро), съгласно проекта за бюджет за следващата година. Увеличението ще стане на два пъти, съобщават румънски медии.

Минималната работна заплата на държавните служители ще нарасне още от 1 януари 2014 г., когато ще влезе в сила увеличение от 3% на фонд Заплати, което означава с 1,3 милиарда леи.

В течение на годината ще има още едно увеличение, за да се достигне до минимална работна заплата в бюджетния сектор от 1000 леи.

Това е целта на правителството за 2014 г., тъй като в момента 400 000 работещи в бюджетната сфера печелят под тази сума, допълва БТА.

Йонел Блънкулеску, съветник на премиера Виктор Понта по икономическите въпроси, заяви, че зад увеличението на минималната работна заплата стои "сизифов труд на икономическата среда в Румъния".

"Не може да оставим една дефаворизирана категория да страда години наред без правителството да се намеси и да покаже тенденция за увеличение на заплатите", каза Блънкулеску.

През 2010 г., когато Румъния бе в рецесия и прибягна до спасителен заем от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Световната банка, заплатите на работещите в бюджетната сфера бяха намалени с 25%. Постепенно те бяха върнати до нивата им отпреди това орязване.

Водещи

Най-четени