По 32 бона броят руснаци за апартаменти по морето 26.06 | 21:22

Най-много имоти се търсят на юг от Бургас

От Мина Стойчева

По 32 бона броят руснаци за апартаменти по родното Черноморие. Брокерите на имоти твърдят, че чужденците имат засилен интерес към луксозни жилища, съобщава в. "Монитор".

Според хората от бранша руснаците търсят имоти предимно по Южното Черноморие. Най-желаните оферти са тези в курортите Созопол и Лозенец. Чужденците търсят предимно апартаменти, но някои искат къщи близо до брега на морето.

Те предпочитат да влагат пари в напълно готови жилища, но някои вземат и недовършени имоти. Причина за това е, че при тях има възможност за изплащане на вноски. Работещите в областта на имотите смятат, че така ще се стимулира строителството по морето.

Имотните брокери отричат да има отлив на руснаци от Българското Черноморие заради ситуацията в Украйна. По техните думи някои от чужденците предпочитат да изчакат известно време със закупуването на жилище по морето, но не се отказват от него.

Данните на агенциите за имоти показват, че през изминалата 2013 г. най-търсени са били обзаведените жилища, които се намират не по-далеч от 1 км от брега на морето. Желаещите да се сдобият с такива са отделили повече от 30 хил. евро. Според експертите у нас условията за закупуване на имоти са изгодни, като има вариант за изплащане на сумата в брой. Подобна възможност не се предлага от другите брокери на Балканите.

Водещи