По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби 16.08 | 15:00
Таксата за пунктовете за изкупуване излиза по 360 лв. годишно

По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби. Тази година заради комбинацията от дъждове и слънце реколтата е много добра и ще донесе сериозни приходи на някои гъбари. Брането обикновено започва в началото на май и приключва към края на октомври. За това време семейство може да припечели 5-6 хил. лв.
Сега първо качество пачи крак, например, се изкупува от търговците по 4 лв. килограма. "Хубава надница обаче иска поне 10 км преходи из гората”, казва гъбар.
Понеже работата е сериозна, някои решават да търсят по-добри пазари, където да продават гъбите. Голяма част от тях избират да изнасят стоката в чужбина. Запознати твърдят, че в Германия кило прясна манатарка се продава за 30 евро килото, а 100 гр. изсушена и пакетирана е също 30 евро.
По думите на превозвачите българските гъби са добре познати и желани на европейските пазари. Там те се купуват не само за готвене, но и за фармацевтични цели.
Царицата на гъбите – манатарката, се изнася най-вече за Италия, Швейцария, Испания и Германия. У нас тя се бере от районите около Перелик в посока с. Мугла, Гела, Хайдушки поляни, Широка лъка, Смолян и Чепеларе.
Бизнесът с износа на гъби може да е сладък, но е и много рискован. "Имам само 24 часа да превозя гъбите от Родопите до Базел, който е на 2000 км. В противен случай стоката за десетки хиляди евро отива на вятъра, ще я върнат или ще я изкупят на ниски цени”, обяснява превозвач.
Другото важно звено в бизнеса с гъби са изкупвачите. В момента таксата за откриване на пункт за изкупуване е 360 лв. на година. За него изкупвачът трябва да има удостоверение за професионална компетентност "Специалист по диворастящи гъби и плодове”. Документите се издават от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, пише в-к "24 часа".
"Отговорно е, проверявам ги една по една. Дори едничка отровна може да направи беля с цялата партида. Пишман гъбари са ми носили мухоморки, мислейки, че предават ядливи гъби”, разказва изкупвачът Велко Чаушев, който има пункт за изкупуване на входа на Смолян от 22 години.
Водещи
-
Ето колко в действителност е поскъпнало морето в Гърция
Изненадваща за немалко туристи е таксата, която се плаща за престои в хотел - 15 евро
30.06 | 17:45
-
Новият вариант на COVID-19 "Нимбус“ не е по-опасен от другите щамове на вируса
В това увери проф. Тодор Кантарджиев
30.06 | 17:30
-
Йорданов към ПП: Баста! Къш! Пет години стигат! Времето е наше!
Продължавалниците на "промяната" още ли си правят гаргара с нас, беснее бившият евродепутат
30.06 | 17:15
-
Паника в Румъния: Черната пантера преплувала Дунав!
През уикенда са подадени два сигнала за забелязана дива котка на границата с България
30.06 | 17:00
Най-четени
-
Кирил Петков: Подадох оставка като депутат
Няма да се кандидатирам за ръководството на „Продължаваме промяната“, посочи той
30.06 | 13:05
-
Жена с над 2,50 промила алкохол се удари в дървен цветарник
По случая е започнато разследване.
30.06 | 11:59
-
Как се стигна до корупционния скандал в ПП?
Евелина Славкова и Даниел Смилов коментират темата
30.06 | 14:00