По-високи цени в изкупната кампания за тютюна 11.11 | 11:13

Високите цени при ориенталските тютюни са свързани с намалението на производството им в световен мащаб, смята Цветан Филев

От Кремена Бедерева

Търговските фирми вече дават по-високи цени в изкупната кампания за тютюна, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от БТА. 

В Северна България тютюнът от сортовата група "Кабакулак" се продава между 4,00-4,50 лева. Все още не е започнала активната изкупна кампания за  "Бърлей", но Филев очаква цени между 3,50-3,80 лева. Около 15 ноември трябва да започне кампанията за  изкупуване на сортовата група "Басми". 

Имало е опити за сделки на цени между 6,50-6,80 лева, но се очаква да бъдат постигнати прогнозните цени - 8,00-9,00 лева, смята Филев. Според него високите цени при ориенталските тютюни са свързани с намалението на производството им в световен мащаб с около 60 на сто. 

Производството на "Вирджиния" обаче не е променено и затова търговските фирми проявяват слаб интерес.  Цветан Филев каза, че Националната асоциация на  тютюнопроизводителите ще се опита да организира срещи с  търговските фирми заради сорта "Вирджиния".

Той не отправи упреци към фирми или институции, като отбеляза, че след  промяната на Закона за тютюна и тютюневите изделия пазарът е  либерализиран. 

На 22 декември ще се състои и Общо събрание на асоциацията,  съобщи Цветан Филев. Една от точките в дневния му ред е  приемането на нови членове.

Водещи

Най-четени