По-добра печалба за Qantas, въпреки проблемите в края на 2010 година 17.02 | 10:21

В началото на ноември в рамките на седмица четири самолета на компанията бяха приземени аварийно

От iNews.bg

През второто полугодие на 2010 година австралийската авиокомпания Qantas записва по-добри финансови резултати, въпреки проблемите, които имаше през ноември.

Чистата печалба на компанията за периода е 241 млн. австралийски долара (240,6 млн. щатски долара). Продажбите се увеличават с 10% до общо 7,59 млрд. австралийски долара.

В началото на ноември 2010 година в рамките само на седмица четири самолета на компанията бяха приземени аварийно заради проблем в двигателя, удар от мълния и повреда в електрическата система.

След това се оказа, че проблемите в двигателите са фабричен дефект на самолетите Airbus A380 и компанията трябваше да остави на земята този тип самолети, докато бъдат отстранени нередностите. Това доведе до отложени полети и изнервени пътници, чакащи по терминалите.

В крайна сметка стана ясно, че причината е двигателят на самолета, произведен от компанията Rolls-Royce. Дефектът беше коригиран.

От компанията допълват, че ще увеличат и флотилията си до края на 2013 година. Qantas ще поръча нови самолети от Boeing, Airbus и Fokker.

Най-четени