По-дълъг срок за кандидатстване за ваучери за земеделско гориво 18.02 | 15:52

Заявления могат да се подават до 28 февруари

От Десислава Маданска

Срокът за кандидатстване за ваучери за горива за земеделските производители за тази година ще бъде удължен. Така кандидатстването за държавна помощ "Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери за гориво" ще става от 19 до 28 февруари, съобщиха от земеделското министерство.

Помощта е в размер на 84 млн. лв. и ще се предоставя под формата на намалена акцизна ставка чрез система от ваучери за компенсиране на част от разходите на фермерите за газьол, използван в първичното производство на земеделска продукция.

Държавната помощ бе одобрена от Европейската комисия през декември 2013 г. и въведена в началото на тази година, когато започна приемът на първоначалните декларации, информира БТА. Срокът за кандидатстване продължи един месец - от 2 януари до 3 февруари 2014 г.

За периода са подадени 18 000 декларации за близо 30 млн. декара и 17 млн. животни.

От министерството отчитат засилен интерес към схемата, като очакванията са тя да намали производствените разходи за селскостопанската продукция и да повиши конкурентоспособността на земеделието ни.

С удължаването на срока за кандидатстване се дава възможност на повече земеделски производители да ползват отстъпка от акциза върху газьола, използван в земеделието.

Водещи

Най-четени