По-евтин пренос решава проблемите в енергетиката 05.04 | 09:09

Липсата на пазарни механизми влошила състоянието на сектора, смятат експерти

От Десислава Маданска

Понижаването на цената за пренос може да реши проблемите в бранша. Това заяви председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски пред bTV.

Той обясни, че с тази задача може да се заеме Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Промени в енергийния закон също ще помогнат, смята експертът.

Според енергийния експерт Таско Ерменков проблемите в сектора идват от това,че не са въвеждани пазарни механизми, а вместо тях са прокарвани социални решения.

"Потискахме цените, енергетиката беше социален сектор. Въглищата например се правят не защото са нужни на електрическите централи, а за да дават работа на мините”, смята Ерменков.

По думите на Хиновски мините са бомба със закъснител, тъй като в тях има огромни количества въглища, които стоят и чакат, а хората получават минимални възнаграждения.

Според Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация трябва да има обща енергийна политика за всички видове добив на електроенергия. Спирането на производствени мощности ВЕИ е "геноцид" и е незаконно, смята Русинова.

По думите й тези централи не застрашават баланса и енергийната сигурност на страната затова и няма основания да бъдат спирани. В четвъртък от ЕСО заявиха, че трябва да започне ограничаване на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници заради претоварване в енергийната система.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов посочи, че режимът на спиране на работа на централата не е опасно за реакторите, но не е препоръчително да продължи дълго. Той обясни, че може да се стигне до повишаване на вибрациите в турбините, тъй като блоковете не са разчетени да работят на такъв режим. В момента V-и блок работи на 75% от капацитета си, а VI-и – на 50%.

Водещи

Най-четени