По-евтиният ток няма да остави миньорите без прехрана 19.07 | 18:10

Служебният кабинет имал предложения, с които те щели да загубят работата си

От Христина Рафаилова

Намаляването на цената на тока няма да се отрази на въгледобивната индустрия и на миньорите. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анджела Тонева по време на Обществения съвет към икономическото министерство. 

Според нея в новия модел на ценообразуване на енергията е намерен балансът  между всички енергийни дружества. Председателят на регулатора каза, че с новия механизъм се създават условия за работа не само на въглищните, но и на всички централи. 

С новата методика, както вече стана ясно, токът за битовите потребители ще намалее с 5%. За всички останали електроенергията ще остане на същите цени.  Част от намалението идва от премахването на така наречената "зелена добавка". Занапред преференциалните цени за тока от ВЕИ-тата  ще се покриват от търговията с вредни емисии. Също така са намалени разходите на ЕРП-тата.

След края на заседанието икономическият министър Драгомир Стойнев също потвърди, че механизмът е така измислен, че да има работа за всички. От синдикатите предупреждават, че заради промените редица миньори могат да останат без работа. 

Министърът отправи и поредни критики към служебния кабинет. Според него предложеният от тогавашната власт модел е предвиждал изваждането на определени производства, което е предполагало съкращението на много миньори. 

Водещи

Най-четени