По-засилен контрол за колите на газ 29.04 | 19:50

30% от газовите уредби са потенциално опасни, смятат монтьори

От Симеон Досев

Затяга се контролът върху автомобилите на газ. В момента няма официален регистър на колите в България с монтирани газови уредби. Наредба на транспортното министерство обаче предвижда ситуацията да се промени, а контролът върху сигурността на газовите уредби да не е фиктивен, съобщи bTV.

В официален сервиз за монтиране на газови уредби у нас се оказва, че никой не знае колко са колите на газ в страната. Според досегашната статистика от годишните технически прегледи (ГТП) автомобилите с газови уредби са около 200 000. От сервиза обаче смятат, че близо милион българи карат на газ

95% от бутилките пък са допълнително, а не фабрично монтирани. Не се знае и колко от тях са опасни, тъй като контролът е силно занижен. Според монтьори потенциално опасни са близо една трета от бутилките.

В момента прегледите на газовата уредба сега са задължителни само ако в талона на колата е отбелязано, че в нея е монтирана такава. Това обаче се случва рядко.

Съгласно новите правила, където и да се монтира газовата система, след това колата трябва да минава проверка в пункт.

"Докато не се обхванат и сервизите на регистрационен режим и да се изисква техническа компетентност, нещата не са решени докрай”, смята обаче Георги Илиев, зам.-председател на Български автогаз сервизи.

Дори наредбата да остане в сегашния си вид, след година транспортното министерство се надява да е наясно и за точната бройка на колите на газ у нас.

Промените в наредбата трябва да влязат в сила от 1 септември. През това време сервизите трябва да се подготвят, както технически и така и експертно.

Водещи