По-малко административни тежести в новия Закон за инвестициите 27.02 | 19:05

Подготвят промени и за по-ефективна защита на потребителите

От Десислава Маданска

Новият Закон за инвестициите ще бъде съвсем опростен, за да се намалят административните тежести. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусионния форум, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Той обясни, че още при сформирането на кабинета са поставени цели, свързани със стимулиране на икономическото развитие, създаване на предпоставки за оживяване на стопанската активност и за насърчаване на предприемачеството. Министър-председателят подчерта, че се въвежда практиката големи инвестиционни проекти да се асистират лично от администрацията.

"Едно голямо направление в нашата работа е намаляването на административните тежести върху бизнеса", каза Орешарски.

Като силно преимущество на българската икономика премиерът посочи и ниските нива на пряко облагане.

"Друго направление, което считаме за важно, е да възстановим коректността от страна на държавата в разплащанията с бизнеса", заяви премиерът.

Той напомни, че в отминалите години начинът за разрешаване на проблемите е бил спирането на плащанията. Според него това е най- лесното действие, но възстановяването не е така лесно.

"Опитваме се да реорганизираме Банката за развитие и да направим по-сериозна подкрепа на малкия, експортния и новостартиращия бизнес. Подготвяме и пакет от промени за по- ефективна защита на потребителите, което ще даде нови възможности и ще подтикне и производителите към едно по-добро качество и по-лоялна конкуренция", каза още премиерът.

По отношение на фискалната консолидация Орешарски каза, че няма да се бърза.

Той подчерта, че при определен за миналата година от парламента 2% дефицит, правителството е успяло да задържи показателя на ниво от 1,8%.

"Имаме същия план за тази година. Много се надявам при изпълнението да го свием, защото нашата цел ще бъде в средносрочен план, в рамките на мандата, да го свалим до и малко под 1%", отбеляза премиерът Орешарски.  

Водещи

Най-четени