По морето продължават да крият обороти 08.07 | 10:58

Всяка десета проверка в София показва нарушения

От iNews.bg

Различни търговски обекти по морето продължават да крият обороти. Това показват направените към момента проверки съвместно между екипите на НАП и МВР. За първата си седмица в региона на Варна те извършиха над 450 проверки, а вече има и наказани нарушители, предаде БНТ. Проверките продължават всеки ден.

Най-често досега инспекторите на НАП откриват разлики в касовата наличност на търговските обекти. Разминавания между отчетеното и намереното е констатирано в 45 такива. В 25 от случаите клиентите не са получили касов бон. За това нарушение обектите са затворени за срок между 7 и 30 дни. Данъчните инспектори проверяват още дали се декларират правилно и в срок осигурителните задължения и данъците върху приходите.

Засиленото внимание към черноморските обекти не означава, че във вътрешността на страната данъчната дисциплина отслабва. Засилени са и проверките в столицата, като на прицел са най-оборотните заведения.

Над 8000 инспекции са направени само в столицата от началото на годината. В тази връзка са издадени 800 акта на некоректни търговци. Което означава, че всеки десети проверен обект е бил санкциониран поради някаква причина. Тенденцията, която забелязват инспекторите, е намаление на нарушенията след засилването на проверките.

Данъчните извършват два вида проверки - чрез патрули и чрез инспекции. Данъчните патрули се състоят от двама души, които облечени със специално обозначени жилетки ходят по търговски обекти, купуват си стоки и очакват да получат касови бележки. Те не правят проверка на място, а само предават информацията в звеното.

Данъчните инспектори от своя страна са като тайни клиенти, извършват същото действие и наблюдават. След като получат или не касова бележка се легитимират и изискват от управата на търговския обект да бъде направено сравнение между наличните пари и парите в каса.

Водещи

Най-четени