По-скъпа гражданска отговорност за провинили се руски водачи 04.10 | 10:53

Русия обмисля въвеждането на повишаващ коефициент на стойността на автомобилната застраховка „Гражданска отговорност“, ако водач нарушава правилата за движение по пътищата

От Кремена Бедерева

Русия обмисля въвеждането на повишаващ коефициент на стойността на автомобилната застраховка "Гражданска отговорност", ако водач нарушава правилата за движение по пътищата, съобщи руската агенция insur-info.

В Държавната Дума вече е постъпило за разглеждане съответното предложение. То предвижда провинили се водачи, регистрирани от органите на реда за тежки нарушения, да бъдат "таксувани" със завишен коефициент на стойността на полицата по задължителната автозастраховка.

Коефициентът ще се прилага само когато има рецидивиращи нарушения на най-тежките членове на Кодекса за административни нарушения, тоест които предвиждат отнемане на права, например при  насрещно движение, неправомерно пресичане на жп прелез при забраняващ сигнал, шофиране на автомобила в нетрезво състояние, управление без регистрационни знаци или с фалшива регистрация, както и управление на транспортно средство от шофьор, лишен от такова право.

Проектът предлага въвеждане на увеличен коефициент и за онези, които минават на червено или превишават скоростта с повече от 30 км/час от допустимата.

Най-голяма изненада в предложението предизвиква размерът на повишаващия коефициент. Депутатът, предложил тази норма, очевидно не живее в Русия, коментират наблюдатели. Предложено е десеткратно увеличение стойността на застрахователната премия.

С други думи, ако премията по ГО е 5000 рубли, шофьор, карал с превишена скорост ще трябва да плати за следващата година 50 000. Според експерти, предложението ще доведе до рязък скок на незастрахованите возила и предупреждават, че законът може да стане най-корупционният в цялата руска законодателна система. Засега никой не е пожелал да признае авторство на предложенията.

България все още не е въвела системата "бонус-малус". Плахите опити на отделни компании преди години се оказаха неуспешни поради факта, че пазарът все още не беше готов със съответната база данни и статистика за нарушителите на пътя. Отделно от това нямаше и стиковка между институциите, които имаха собствен регистър на "лошите" шофьори и отделните компании.

С въвеждането на единната електронна полица за сключването на ГО, надеждите са, че системата за поощряване на изрядните и санкциониране на нарушителите ще заработи в близко време.

Още по темата може да прочетете на Instmarket.bg.

Водещи

Най-четени