По-тясна връзка между образованието и бизнеса поиска земеделският министър 18.11 | 15:36

Обучението трябва да е по съвременни програми, смята земеделският министър

От Елица Елефтерова

Връзката образование-наука-бизнес ще стане ефективна, тъй като е важно специалистите, които излизат от аграрните училища, да са добре подготвени за практиката.

Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на тържественото отбелязване на 115-годишнината от създаването на Професионалната гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" в Пазарджик.

Според министъра обучението трябва да е по съвременни програми и да се прави в непрекъсната връзка с висшето образование и бизнеса, за да може учениците да придобият добра подготовка и да се реализират успешно.

"Модерното земеделие е немислимо без опита и знанията на учениците и учителите от земеделските училища. Затова ще търсим допълнителни възможности за финансиране на аграрното образование с европейски средства", коментира министър Греков.

За подготовката на кадри в земеделието страната ни има 76 средни училища, от които 55 са професионални гимназии по селско стопанство и механизация, а останалите са училища по ветеринарна медицина, хранително-вкусови технологии и по горско стопанство и дървообработване, припомни земеделският министър.

Водещи

Най-четени